Om MediYoga

Vad är MediYoga?

MediYoga är en modern, svenskutvecklad yogaform. Den kommer ur och har sina rötter i kundaliniyogan men det är inte exakt samma sak, det är två separata system. MediYogan representerar idag en egen självständig gren på yogaträdet. MediYoga har bl.a. tagit bort, modifierat och lugnat ner olika moment i kundaliniyogan för att övningarna ska kunna fungera för människor med olika begränsningar. MediYoga utgår från kundaliniyogans grundsyn på människan som energivarelse och har lånat in ett mindre antal pass och meditationer ur denna mäktiga tradition, som enligt sin egen internationella lärarmanual inte är en terapeutisk yogaform för våra moderna sjukdomar (Aquarian Teacher). MediYoga har sedan 1995 utvecklat ett stort antal egna pass specifikt för den moderna människans behov och vi verkar för att våra träningsprogram ska utvärderas vetenskapligt.

Utvecklingen går snabbt! I januari 2010 fanns inte MediYoga alls i den svenska vården, nu närmar vi oss 200 sjukhus och vårdcentraler där vi finns representerade både inom hjärt- och cancersjukvården och inom psykiatrin både i Sverige och Norge. Det forskas allt mer på MediYoga. KI, KS, Danderyd, CPF i Malmö, flera vårdcentraler och nu snart även Akademiska sjukhuset i Uppsala forskar löpande på MediYoga.

Hur gör man?

Övningarna utförs sittande på matta eller vid behov på stol. Det går bra att bolstra med filt och kuddar. Du prövar dig fram så att du hittar ett bekvämt och avspänt sätt att sitta med ryggen rak. Ett mediyogapass innehåller inledande djupandning, intoning, en serie övningar med mjuka rörelser och fokusträning, en längre avslappning, meditation och uttoning. Djupandningen är den röda tråden i passet.

Varje yogaövning består av två fysiska och två mentala delar med andningen som förenande länk. Grundposition: en utgångsställning sittande i lätt meditationsställning, på knä, liggande mfl.  Rörelse: vridning, böjning etc. Medveten andning: vanligtvis långa djupa andetag eller eldandning. Fokus: för att stilla sinnet och styra uppmärksamheten får du en fokuspunkt, oftast är detta i pannan. Mantra: för att hålla din uppmärksamhet i andetaget och samla tankarna ger du sinnet en tanke att tänka, SAT NAM – Sanning är min identitet.

Varför djupandning?

Ur yogans synvinkel andas vi lika mycket för vitalitet som för syre. Djupandningen sänder en kod till hjärnan som i sin tur justerar många kroppsliga obalanser. När du andas djupare sänks hjärtfrekvensen, alla flöden i kroppen påverkas positivt: blodcirkulationen, lymfvätskan, spinalvätskan och andra energiflöden underlättas. Även emotionellt påverkas du i form av stressreduktion, dämpad oro och ångest. Djupandning lugnar omedelbart och förebygger depression på längre sikt. Efter en längre stunds djupandning kan du bland annat uppleva ökad mental klarhet, större närvarokänsla, förbättrad syn och glädje!

Några saker att tänka på i samband med passet

Ät din måltid i god tid så att den hinner sjunka undan, en-två timmar innan yogan eller mer. En full mage försvårar träningen. Drick gärna extra vatten, men undvik kaffe och alkohol. Kom i mjuka plagg som är lösa i midjan och som värmer axlar och rygg, eftersom vi sitter stilla i meditation. Träna gärna barfota, det stimulerar nervändarna i fotsulorna och därmed hela kroppen! Om du har mens eller är gravid tar du det lugnare och modifierar passet något, vissa övningar ska hoppas över, det gäller t.ex. rotlåsen och eldandningen. Efter passet är det bra att dricka vatten till stöd för de många processer yogan startar i kroppen som kan vara utrensande. Skänk sinnet en mjuk övergång tillbaka till vardagen, ta ett par minuter och lyssna och känn hur yogan påverkat dig innan du öppnar dina ögon och går vidare med din dag.