Yogiska recept

Yogitea

Du kan hitta yogitea i hälsokosten och numera också i de flesta vanliga matvaruaffärer. Vill du göra din egen blandning har du Yogi Bhajans originalrecept här! Yogitea ger kraft och energi, verkar stimulerande och balanserande. Drick teet med din favoritmjölk för att balansera de starka kryddorna och söta gärna med honung när det svalnat.

2 liter vatten
20 hela nejlikor
20 gröna kardemummakärnor
20 hela svartpepparkorn
5 kanelstänger
1 bit färsk ingefära
5dl mjölk av valfri sort
1tsk svart te
honung

Koka upp vattnet. Blanda i kryddorna och låt koka en kvart. Tillsätt mjölken, låt koka upp och dra sen undan från värmen och tillsätt svart te. Låt svalna och smaksätt ev. med honung. Njut av din stund!

Ghee

I det ayurvediska köket används ghee i stället för smör eller olja. Enligt ayurveda stärker ghee matsmältningen och är perfekt för att vitalisera, föryngra och hålla hälsan allmänt god. Det finns gott om hänvisningar i de gamla ayurvediska skrifterna om fördelarna med ghee för både kropp och sinne. Ghee är lätt att göra, men du behöver passa den. I Indien anses det vara en stor konst och ju fler gånger du lagar ghee desto godare brukar det bli.

 

500 gram osaltat smör 

En ren glasburk

1. Smält det osaltade smöret på svag värme i en tjockbottnad kastrull.

2. Sänk värmen och fortsätt tills smöret nästan kokar. Fortsätt på den temperaturen. Täck inte kastrullen. Smöret kommer att skumma och stänka en stund innan det lugnar ner sig. Rör om då och då.

3. Efter 12-15 minuter kommer ditt ghee att lukta som popcorn och ha en gyllenbrun färg. Vit kvarg kommer att bildas separat från din klara ghee. När den vita kvargen blivit ljusbränd är din ghee färdig och du ska omedelbart ta av kastrullen från spisen. Du ska känna en fin, lite nötaktig smördoft. Akta bara så att du inte har för hög värme och råkar bränna det.

4. Det här bör inte ta mer än 15-20 minuter totalt. Låt ditt ghee svalna tills det är ljummet. Kvargen kommer att ligga på botten och nu ska du separera den från ditt ghee. Det kan du göra med hjälp av en sil, eller så häller du försiktigt upp den gyllene vätskan i din glasburk och ser till att inget av det vita kommer med.

5. Du kan förvara ghee i rumstemperatur eller kylskåp. Se bara till att du alltid använder en ren sked och att det inte kommer in vatten eller fukt, så håller den länge.

 

Guldmjölk

Guldmjölk är en yogisk varm dryck som passar bra till kvällsmål, eftersom varm mjölk lugnar nervsystemet och hjälper dig att slappna av. Om du har knakande leder, hjälper guldmjölken till att smörja och göra dem mer flexibla. Speciellt huden, lederna och slemhinnorna mår bra av denna dryck som dessutom underlättar kroppens utrensning av slaggprodukter.

Guldmjölken innehåller gurkmeja, en rot som när den mals blir ett klargult pulver som bl.a. ingår i kryddblandningen curry. För att tillgodogöra sig nyttan av gurkmeja måste pulvret kokas i vatten eller olja före användning. Gör därför först en pasta av gurkmeja som du sedan blandar ut till guldmjölk. Pastan kan du sen ha i kylen i ca fyra veckor. Gurkmejan har en kraftig anti-inflammatorisk effekt och i sin pastaform tillsammans med svartpeppar räknas den till gruppen anti-cancermat* som också kan användas i grytor, salladsdressing m.m. Guldmjölken är en dryck som passar fint för både vuxna och barn. I det traditionella yogiska receptet ingår inte svartpeppar.

Pasta på gurkmeja

1⁄2 dl gurkmeja
11⁄2 dl vatten.
(En nypa svartpepparkorn)
Ev. 3 st kardemummakärnor, om du gillar
Låt koka 8 min till en pasta. Tillsätt vatten vid behov.

Guldmjölk

ca 1⁄2 tsk av pastan, smaka dig fram!
2,5 dl het mjölk
2 tsk sesam- eller mandelolja, som du värmer upp i mjölken

1 tsk honung

Låt mjölk, gurkmejapastan och oljan koka upp.

Blanda i honungen när drycken svalnat något.

 
*Gurkmeja tillsammans med svartpeppar stimulerar apoptos (självdöd) hos cancerceller och hämmar angiogenes (tillväxt av blodkärl kring tumören). Påståendet baseras på resultat från cancercellstudier och djurförsök, klinisk forskning på patienter pågår men är ännu inte utvärderat. Se vidare Servan-Schreiber, ”Anticancer” , 2011

patanjali

Länkar: tack Sangeeta och Micaela för  gheereceptet!