Inspiration

Yogitea

Du kan hitta yogitea i hälsokosten och numera också i de flesta vanliga matvaruaffärer. Vill du göra din egen blandning har du Yogi Bhajans originalrecept här! Yogitea ger kraft och energi, verkar stimulerande och balanserande. Drick teet med din favoritmjölk för att balansera de starka kryddorna och söta gärna med honung när det svalnat.

2 liter vatten
20 hela nejlikor
20 gröna kardemummakärnor
20 hela svartpepparkorn
5 kanelstänger
1 bit färsk ingefära
5dl mjölk av valfri sort
1tsk svart te
honung

Koka upp vattnet. Blanda i kryddorna och låt koka en kvart. Tillsätt mjölken, låt koka upp och dra sen undan från värmen och tillsätt svart te. Låt svalna och smaksätt ev. med honung. Njut av din stund!

 

Guldmjölk

Guldmjölk är en yogisk varm dryck som passar bra till kvällsmål, eftersom varm mjölk lugnar nervsystemet och hjälper dig att slappna av. Om du har knakande leder, hjälper guldmjölken till att smörja och göra dem mer flexibla. Speciellt huden, lederna och slemhinnorna mår bra av denna dryck som dessutom underlättar kroppens utrensning av slaggprodukter.

Guldmjölken innehåller gurkmeja, en rot som när den mals blir ett klargult pulver som bl.a. ingår i kryddblandningen curry. För att tillgodogöra sig nyttan av gurkmeja måste pulvret kokas i vatten eller olja före användning. Gör därför först en pasta av gurkmeja som du sedan blandar ut till guldmjölk. Pastan kan du sen ha i kylen i ca fyra veckor. Gurkmejan har en kraftig anti-inflammatorisk effekt och tillsammans med svartpeppar stimulerar den apoptos (självdöd) hos cancerceller och hämmar angiogenes (tillväxt av blodkärl kring tumören)*. Pastan på gurkmeja och svartpeppar är därför anti-cancermat som också kan användas i grytor, salladsdressing m.m. Guldmjölken är en dryck som passar fint för både vuxna och barn. I det traditionella yogiska receptet ingår inte svartpeppar.

Pasta på gurkmeja

1⁄2 dl gurkmeja
11⁄2 dl vatten.
En nypa svartpepparkorn
Ev. 3 st kardemummakärnor, om du gillar
Låt koka 8 min till en pasta. Tillsätt vatten vid behov.

Guldmjölk

ca 1⁄2 tsk av pastan, smaka dig fram!
2,5 dl het mjölk
2 tsk sesam- eller mandelolja, som du värmer upp i mjölken 1 tsk honung

Låt mjölk, gurkmejapastan och oljan koka upp.

Blanda i honungen när drycken svalnat något.

 
* Påståendet baseras på resultat från cancercellstudier och djurförsök, klinisk forskning på patienter pågår men är ännu inte utvärderat. Se vidare Servan-Schreiber ”Anticancer” 2011

patanjali